Zelfslank Plan Ervaringen: een Slim Dieet, of een Slimme Zwendel?

door  | Afvallen, Dieten

zelfslank planHet Zelfslank Plan, gemaakt door leefstijlcoach Alex Greve, is een methodiek welke principes van bekende afslankmethodes combineert met principes van het NLP. Dit laatste staat voor neurolinguistisch programmeren.

Zoals Greve het zelf aanprijst bevat het Zelfslank Plan drie afslankmethoden in één:

  1. Allereerst leer je hoe je al in een paar dagen snel gewichtsverlies kunt behalen.
  2. Vervolgens leer je je een ‘anti-eetbuien’ mindset aan te nemen.
  3. En tenslotte word je een leefstijlprogramma aangereikt om na het verliezen van al die kilo’s jezelf ook op het ideale gewicht te kunnen behouden.

Lees verder voor onze zelfslank plan ervaringen.

Alex Greve, de schrijver van het zelfslank plan

Zoals eerder vermeld is Alex Greve werkzaam als leefstijlcoach, en dan met name op het gebied van het aanhouden van juiste voedingspatronen. Boekpublicaties als ‘Vergeet het dieet’ en ‘Honger naar meer’ komen van zijn hand. Naast workshops geeft hij ook 1-op-1 consults en wordt hij onder SpeakersAcademy door bedrijven ingehuurd om presentaties te verzorgen.

 

 

Naast voedingskundige is hij ook opgeleid tot psycholoog, wat ook weer terug te vinden is in de methodiek van het Zelfslank Plan. De filosofie achter deze aanpak is dat het twee dingen vergt om ongezonde eetgewoonten te kunnen doorbreken: een optimaal dieet volgen en het kunnen doorgronden van jezelf als mens.

Paleo-dieet

Greve heeft zich onder meer verdiept in de heilzame effecten van het Paleo-dieet, ook wel het Jager-verzamelaar, holbewoner of oer-dieet genoemd. Het Paleo-dieet wordt veelgebruikt en komt terug in andere afslankmethodes als het Dr. Frank dieet, het Atkins dieet en andere eiwitdieten. Dit dieet werkt goed tegen onder andere overgewicht, een te hoog cholesterol, darmklachten en verschillende auto-immuunziekten zoals astma en psoriasis.

Kritiek van Alex op deze andere afslankmethodes die gebruik maken van het Paleo-dieet is dat men hierbij geen inzicht krijgt in het ontstaan van eetbuien, men geen oplossing krijgt aangereikt voor eetbuien en geen onstappingsroute voor het zogenaamde jojo-effect (afvallen en vervolgens weer aankomen). Het Zelfslank Plan biedt soelaas voor deze problemen.

3-traps raket

Alex beschrijft zijn methodiek als een ‘3-traps raket’. Wat hij hiermee bedoelt is dat het dieet is onderverdeeld in drie fasen, welke ieder op elkaar voortborduren en waarbij je stapsgewijs naar je ideale gewicht ‘gelanceerd wordt’. Bij elke volgende fase verlies je een aantal kilo’s en stijgt je zelfvertrouwen.

Fase 1: Eerste kilo’s weg

In de eerste fase zul je door het volgen van een specifiek voedingsplan in een aantal dagen de eerste kilo’s al kwijtraken. Daarnaast zul je inzicht in jezelf verkrijgen en erachter komen op welke momenten je slingert tussen ‘goede gewoontes’ en het toegeven aan het verlangen om te snaaien.

Dit concrete plan omvat een beschrijving van:

  • de juiste voeding, met daarbij ideale combinaties en tijdstippen die je dient te hanteren
  • smakelijk eten en hoe deze te bereiden, waardoor je je ‘hoofd’ honger kunt stillen
  • eenvoudige oefeningen om inzicht te krijgen in je eigen gedrag
  • praktische tips om een gezond leven in te passen in een druk leven, en zodoende tijd te besparen

Fase 2: Verbannen van eetbuien en het JoJo effect

In het Zelfslank Plan heeft Alex Greve zeer handig de meest bruikbare elementen uit het Paleo-dieet gecombineerd met een richtlijn voor het innemen van ‘juiste’ koolhydraten. Waar Greve met zijn onderzoek op gestuit is is namelijk het belang van de inname van goede koolhydraten.

Om je suikerspiegel stabiel te laten blijven en eetbuien (het jojo-effect) buiten de deur te houden dien je de juiste combinaties van koolhydraten op de juiste tijdstippen in te nemen. Alex legt dit allemaal helder en begrijpelijk uit.

Ook schenkt Greve aandacht aan de mentale aspecten van het volgen van een dieet, waardoor je een blijvend gewichtsverlies weet te behouden. Principes als ‘het schuldcomplex’ of ‘alles-of-niets- denken’ komen hierbij in heldere taal aan bod. Met de trucs die Greve je aanbiedt zul je dus naast snel gewichtsverlies ook je ideale gewicht weten te behouden.

Fase 3: Behouden van een gezonde leefstijl

Als klapper op de vuurpijl geeft Alex dan nog een handjevol handige tips mee om de gezonde leefstijl die je je halverwege het Zelfslank Plan hebt aangenomen te kunnen voortzetten.

Na jouw vetverbranding te hebben ‘ontvlamt’, en overgeschakeld te hebben op een snelle verbranding van koolhydraten, leer je hoe je aanpassingen in jouw leefstijl kunt inbrengen. Hierbij moet gezegd worden dat Alex ook aangeeft wanneer je jezelf af en toe op uitstapjes mag permitteren.

Zelfslank plan eraringen In een notendop

Allereerst vond ik de opbouw van het Zelfslank Plan enigszins verwarrend. Van termen als ‘3-traps raket’ word ik niet zo warm van: met iets concreets als een afslankdieet wil ik meteen kunnen vinden waar ik naar op zoek ben. Maar uiteindelijk ben ik de methodiek zeer gaan waarderen, mede door de link naar NLP.

Naast gezonde en lekkere gerechten leert Alex je ook hoe je je mindset aan kunt passen. Het pakket dat Greve je aanbiedt bevat onder meer: een handleiding met dieetadviezen, een besliskaart met info over koolhydraten, weekmenu’s met 97 unieke recepten voor ontbijt/lunch/diner, een online menuplanner, verschillende begeleidende video’s, een luisterboek en een deelnemersforum. Zo’n totaalpakket zul je niet snel elders vinden en zorgt ervoor dat als een bepaalde manier niet voor je werkt Alex nog tal van alternatieven biedt.

 

 

 

Plaats hieronder je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *